14 Kasım 2006

Bakış açıları!!

Cumartesi akşamı Malta'daki Native Bar'a gittik. Malta'nın yaş ortalaması nispeten yüksek yegane yerlerinden biri... Bir gün önce bir Alman'la tanışmıştık. Daha doğrusu yer bulamayınca ve büyük bir masada tek kişi oturduğunu görünce hücum etmiştik. Cumartesi akşamı işten-güçten-meslekten falan konuşurken söz döndü dolaştı Kıbrıs konusuna geldi. Bizim orada askerimizin olmasına geldi. Niye iki devlet olsun ki konusuna geldi.
Avrupa'lı olup Avrupa enformasyonu almaları kadar doğal bir şey yok. Böylece sıradan halkın da neyi ne kadar bildiğini anlamış oldum. (Tek örnek ama olsun.) Onlara göre Kıbrıs da Malta gibi bir ada. Yani ADA... Neden iki devlet olması gerektiğini anlamıyorlar. Orası Kıbrıs onlara göre... Yani Türk değil, Rum değil... Sadece KIBRIS...Türk askerinin orada olmasını gereksiz buluyorlar. Genel olarak Türk Ordusu'nun büyük ve güçlü olması gerektiğini anlamıyorlar. Bunlar tam benim konularım. O'na Türkiye'nin bulunduğu jeopolitik konumu, kıtalar arası durumunu, komşularımızın ne menem ve ne çeşitli olduğunu. Akdeniz'de güvenliğimizi sağlayabilmek için Kıbrıs'ta asker bulundurmamız gerektiğini. Ayrıca, Malta ile uzaktan yakından alakası olamayacağını, orada iki millet olduğunu ve iki devlet olarak devam edeceğini. Avrupa'nın sürekli bizden talepleri olduğunu... Avrupa'lı halkın böyle düşünmekte haklı olduğunu, çünkü böyle bilgilendirildiklerini vb. anlattım. Avrupa'nın göbeğinde ve Avrupa Birliği çatısı altında orduya çok da gereksinimleri olmadığını, bunu oradan bakarak anlayamayacaklarını anlattım. En sonunda adam "stop, stop" dedi teslim oldu... "Bir Türk'ten bunları dinleyerek, sizin bakış açınızdan görmek benim için çok önemli" dedi.
Bir şey daha var. Beni asla Türk'e benzetmiyorlar. İspanyol, İtalyan, Alman, Macar favori tahminler... Sonra, Türk olduğumu öğrenince ufak bir şaşkınlık.. Hatta bir kaç kişi hiç Türk'e benzemiyorsun dedi...
Bizim devlet olarak, halk olarak yapacak ne çok işimiz var... Kapı komşumuz devletler ne menem insanlar olduğumuzu bilmiyorlar... Eee biraz da haklılar aslında... Bizi temsil eden kadınları düşünürsek son yıllarda!!!!!


Hiç yorum yok: