26 Kasım 2006

Atatürk'ün liderlik sırları


Elimde bir kitap var... Aldığım her kitaba mutlaka ismimi yazar, tarih atarım. Bu kitaba yazmamışım... Ama 1999 yılı 8. basım olduğuna göre aynı yıl almış olmalıyım... Adnan Nur Baykal yazmış. Bu kitaptan öğrenilecek o kadar çok şey var ki... Kitabın adı: Yöneticiler için yeni bir bakış Mustafa Kemal Atatürk'ün Liderlik Sırları


Sayfa 1: "Milletin başkanı olan kişinin halka doğruyu söylemesi ve halkı aldatmaması, halkı genel durumdan haberdar etmesi son derece önemlidir."

Sayfa 9: "Kültür, okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden mana çıkarmak, intibah almak, düşünmek, zekayı terbiye etmektir."

Sayfa 9: "Bir milletin siyasi geleceğinde mevki sahibi olabilmek için, onun ihtiyacını müşahade ve onun kudretini takdirde ehliyet sahibi olmak birinci şarttır."

Sayfa 27: "Bir millet, bir memleket için kurtuluş ve selamet istiyorsak, bunu yalnız bir şahıstan hiçbir zaman istememelidir. Bir milletin muvaffakiyeti, milletin bütün kuvvetlerinin bir istikamette birleşmesi, teşekkül etmesiyle mümkündür."

Sayfa 41: "Birbirimizi uyarmakta ve haklı tenkit etmekte yalnız fayda vardır, bundan asla zarar gelmez; fakat aksinden çok zarar görüleceği tecrübelerle sabitti."

Sayfa 67: "Gerçeğin ta gözünün içine bakmak gereklidir."

Sayfa 81: "Bir fert için olduğu gibi, bir millet için de kudret ve kabiliyetini fiili eseriyle gösterip, ispat etmedikçe, itibar ve ehemmiyet beklemek beyhudedir. Zafer 'zafer benimdir' diyebilenin, muvaffakiyet 'muvaffak olacağım' diye başlayanın ve 'muvaffak oldum' diyebilenindir."

Sayfa 85: "Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır. Geldikten sonra dövünmenin faydası yoktur."

Sayfa 111: "Neşeli olmayan insanlardan iki türlü şüphe edilir. Ya hastadır, yahut o insanın başkalarına bildirmek istemediği bir kuruntusu vardır."

Sayfa 155: "Dargın, hislerine mağlup olarak serzenişte bulunanları mazur görsek bile, haklı bulamayız."

Sayfa 181: "Bizim yapmaya gücümüz yetmeyecek işleri, uyuşturucu, oyalayıcı sözlerle yaparız diyerek, millete karşı günlük politika takip etmek prensibimiz değildir."

Sayfa 197: "Büyük adam olmak, kimseye yaltaklanmamak, kimsenin gözünü boyamamak, ancak ülke için gerçek zorunluluğun ne olduğunu görmek ve doğruca bu amaca yürümektir. Herkes kendi görüşüyle ortaya çıkacak, herkes seni yolundan döndürmek isteyecektir. Olsun, sen yine bildiğinden hiç şaşmayacak, tuttuğun yolda devam edeceksin. Attığın her adımda önüne engeller dikilecektir. Ama sen, kendinin büyük değil, aksine küçük ve güçsüz olduğunu kabul eder, hiçbir yerden yardım ummaz, hiçbir destek beklemezsen, sonunda bütün engelleri aşarsın. O zaman biri çıkıp seni büyük adam olarak nitelendirirse, sana bunu diyenlerin yüzüne sadece gülüp geçeceksin."

Sayfa 207: "Her taarruze karşı, daima karşı taarruz düşünmek lazımdır. Karşı taarruz ihtimalini düşünmeden ve ona karşı emniyete şayan tedbir bulmadan hareket edenlerin akibeti, yenilmek, bozguna uğramak ve yıkılmaktır."

Sayfa 207: "Mühim olan, memleketi temelinden yıkan, milleti esir ettiren iç cephenin düşmesidir. Bu hakikatı bizden iyi bilen düşmanlar, bu cephemizi yıkmak için asırlarca çalışmışlar ve çalışmaktadırlar. Bugüne kadar muvaffak da olmuşlardır. Gerçekten kaleyi içinden almak, dışından zorlamaktan çok kolaydır."

Sayfa 207: "Batılılara, Batılıların yöntemleri uygulanırsa, o zaman akılları başlarına gelir."

Sayfa 213: "Olayların gidişine bağlı kalma, bana göre kaderciliktir. Biz elbette kendimizi böyle bir kaderciliğe bırakamazdık. Tam tersine olayların nasıl gelişebileceğini gerçeğe yakın olarak önceden kestirip karşı önlemlerini düşünüyor, zamanı gelince hemen uygulamaya geçmeye hazırlanıyordum."



Hiç yorum yok: