23 Temmuz 2006

Kızıl Elma nedir?


Medyada sıklıkla duymaya başladım... Kızıl Elma... Medyada esen havaya göre iyi mi, kötü mü anlayamadığım bir kavram... Ben itiraf edeyim anlamını bilmiyordum... Bugüne kadar cahil kalmışım... Herkes biliyor mu, yoksa hepimiz cahil miyiz acaba?

Milliyet Gazetesi, 29 Ağustos 2003 tarihli yayınından alıntı:
"
Nerede olduğu ya da olacağı belirtilmeyerek, yeryüzündeki bütün Türklerin birleşip kuracakları ideal ülke veya bütün Türklerin bir araya toplanması ülküsü. Hedeflenen amaç üzerinde parıldayan, som altından yapılmış kızıl renkli bir top olarak simgeleştirilen bir hayal ürünü olan "kızıl elma", Oğuz Türkleri arasında da dünya hakimiyetinin sembolü olarak kabul ediliyordu.
Kızıl Elma, cihan hakimiyeti ülküsüne bağlı olarak halk kitlelerine ve askerlere adı ve efsanesiyle yayıldı.
Kızıl Elma efsanesi Oğuzlarda başladı, İran'da hüküm sürdü, Türk boylarına ve Osmanlılara geçen bir sembol haline geldi. Oğuz Han'ın elde etmek istediği Pekin, Türklerin ilk Kızıl Elma'sı oldu. Osmanlı'nın ilk Kızıl Ema'sı ise Anadolu'da beylikler dönemine son verip Türk birliğini sağlamaktı. Daha sonra Osmanlı'nın Kızıl Elma'sı İstanbul oldu. İstanbul fethedilince Kızıl Elma da Roma'ya St. Pierre'nin kubbesine taşındı.
Türkçülük fikrinin doğması 1908'de Türk Derneği'nin kurulmasıyla başladı. Bunu 1911'de kurulan Türk Yurdu izledi. Türkçülük akımı 1900'lü yıllardan itibaren siyasi ve askeri kesimlerin desteğiyle oldunluk kazandı. Kızıl Elma'nın Turan olarak şekillendiği dönem Cumhuriyet'in kurulma dönemiydi. 1960'dan sonra Kızıl Elma, Turan fikrini A.Türkeş geliştirdi.
"